HERFSTIGE HAVERMOUT 🍂🍐
Als het herfst wordt en het ’s ochtends fris aanvoelt is er geen betere manier om de dag te starten dan met een warme kom voedzame havermoutpap.
De krokante sesam walnoot als topping zorgt voor een crunchy touch en verhogen ook het eiwitgehalte van je ontbijt. Een mix van gebroken en hele havervlokken zorgt voor een romige havermout met wat textuur. Wanneer je de havermoutpap opdient, giet dan nog een scheutje sojamelk bovenop om het extra romig te maken.
Eet elke dag genoeg vezels
Vezels zijn de eetbare delen of koolhydraten van een plant die je lichaam niet verteerd krijgt. Vezels zijn allereerst de belangrijkste voedingsbron voor de gezonde darmbacteriën en daarnaast zetten vezels de darm aan tot beweging. We hebben dagelijks ongeveer 28-36 gram vezels nodig. Dat komt op ongeveer 8 gram per maaltijd. Daarom is het zo belangrijk om vooral verse voeding te eten: verse groenten, fruit of volle graanproducten. In één kop havermout zit 4 gram vezels. Ook de peer, walnoot en sesamzaad in dit recept bevatten vezels.
INGREDIËNTEN (1 pers):
• 25 g gebroken havervlokken
• 25 g hele havervlokken
(of 50 g gebroken havervlokken kan ook)
• 125 ml soja melk + extra om eroverheen te gieten (of noten-/havermelk)
• 175 ml water
• snufje zeezout
• 1/2 tl kaneelpoeder
• 1/4 tl gemberpoeder
• 1/4 tl kardemompoeder
• 1 tl kokosolie
• 1/4 peer, gesneden in blokjes
• 1/2 vijg, gesneden in partjes
Krokante sesam/walnoten & gebakken peer:
• 1 tl kokosolie
• 1 el ahornsiroop
• klein handje walnoten, grof gehakt
• 1 el sesamzaad
• 1/4 peer, het partje in de lengte in 3 plakjes
RECEPT:
1. Laat de kokosolie in een pannetje smelten op een matig vuur. Voeg de gesneden blokjes peer toe en bak even.
2. Voeg de havervlokken, soja melk, water, kruiden en een snufje zeezout toe. Roer 4 min tot het water geabsorbeerd is en de havermout dikker wordt.
3. Maak ondertussen de krokante sesam/walnoot: verhit kokoslie in een kleine koekenpan. Voeg de walnoten, sesamzaad en ahornsiroop toe. Laat het geheel karameliseren. Leg het mengsel wat opzij in de pan en leg de plakjes peer ernaast. Bak 1 min mee.
4. Plaats de havermout in een kommetje. Leg de gebakken partjes peer en de partjes vijg erop. Schep het krokante sesam walnoten mengsel erover en giet langs de zijkant van de havermout een scheutje (opgeklopte) sojadrink.
VEGAN & GLUTENFREE NOTES:
VE ✔
GF Haver is op zich glutenvrij maar soms is glutenbesmetting mogelijk. Controleer of je havervlokken 100% glutenvrij zijn op de verpakking.