OPGEKLOPTE TAHIN DIP MET KRUIDIGE WORTELEN & WINTER PESTO
Voor de tahin lovers (ik 🙋♀️) Opgeklopte tahin is een heerlijke spread, rijk van smaak. Perfect om te dippen met geroosterde groenten, knapperig brood of crackers. Dit gerecht is een ideaal hapje of bijgerecht om te serveren met de feestdagen.
Volg Roots Food Studio op Instagram voor meer kleurrijke, gemakkelijke & seizoensgebonden inspiratie 🌲
Tahin lijkt op notenpasta maar is gemaakt van geroosterde en gemalen sesamzaadjes, het is niet alleen een smaakvolle toevoeging aan veel gerechten, denk aan hummus, hartige ontbijtjes, dressings, maar het is ook een bron van gezonde vetten. Kijk wel altijd goed het etiket na en koop zaden- of notenpasta die alleen noten en zout bevat, geen conserveringsmiddelen, goedkope toegevoegde vetten of kunstmatige suikers.
INGREDIËNTEN (Om 1 groot bord te dresseren - als hapje of bijgerecht)
• 500g wortel
• olijfolie
• 1/2 tl ras el hanout
• 1/2 tl nigella zaadjes
• peper & zout naar smaak
• 100g tahin
• 100g plantaardige yoghurt Griekse stijl (of gewone Griekse yoghurt)
• 1/2 citroen, geperst
• 2 el pompoenpitten, licht geroosterd
• paar blaadjes verse kruiden: peterselie of salie
Winter pesto:
• 1 boerenkool stengel
• 1,5 el pompoenpitten, geroosterd
• 1 teentje knoflook
• 1,5 el edelgistvlokken
• 3 el olijfolie
• 1el citroen, geperst
• zeezout en peper naar smaak
-> Zie voor het recept naar de vorige blogpost.
RECEPT:
1. Verwarm de oven voor op 190°C.
2. Was de wortels, schil ze en snijd ze in de lengte in vieren. (zie tip)
3. Besprenkel met olijfolie, ras el hanout, nigella zaadjes, peper en zout.
4. Rooster in een voorverwarmde oven gedurende +-35 min.
5. Maak ondertussen de opgeklopte tahin dip: combineer tahin, yoghurt, citroensap, peper en zout in een keukenmachine. Blend tot het mengsel dik, luchtig en romig wordt.
6. Swirl de opgeklopte tahin alvast op een mooi bord. Nu kan je de keukenmachine afwassen om de pesto te maken.
7. Maak de winter pesto volgens het recept van de vorige blogpost.
8. Plaats de geroosterde wortels op de tahin dip, voeg toefjes winterpesto toe en bestrooi met pompoenpitten. Werk af met verse kruiden (ik gebruikte gebakken salie omdat ik dit nog had staan in de kruidenbak)
9. Drizzle voor het serveren wat olijfolie over het gerecht en geniet ervan!
Tips:
- Ik koop altijd bio wortel en schil deze nooit. Enkel goed wassen is dan genoeg.
- Wil je er ook graag gebakken salie op: Verhit in een kleine koekenpan een royale scheut olijfolie. Haal de blaadjes van de steeltjes en leg ze in de hete olie. Bak eventjes. Haal de blaadjes uit de hete olie met een tang en laat uitlekken op keukenpapier.