Pulled jackfruit taco’s
Pulled chicken en pulled pork worden vaak gebruikt in de Mexicaanse keuken. Het vlees wordt langzaam gegaard totdat het gemakkelijk in draadjes uit elkaar kan worden getrokken, waardoor het heerlijk mals van textuur is.
Maar wist je dat je een vergelijkbare textuur en smaak kunt bereiken met een plantaardig alternatief? Jackfruit is een goeie vleesvervanger die in populariteit groeit, dit komt omdat het vruchtvlees van jackfruit gemakkelijk smaken opneemt, waardoor je het heel goed kunt kruiden en marineren. En als je het lang genoeg laat sudderen, krijgt het een vlezige structuur die perfect is voor taco's. Hoewel jackfruit op zichzelf niet veel voedingswaarde heeft, kun je het combineren met bonen (eiwitten) om een gebalanceerde maaltijd te creëren.
Deze pulled jackfruit taco's zijn een echte hit wanneer er vrienden komen eten. Iedereen kan zijn eigen taco vullen naar wens, en al die kleuren zijn een feestje op tafel!
INGREDIËNTEN — 2 personen
1 rode ui
scheutje appelazijn
2 el tomatenpuree
1 el tamari
1 el ahorn
1 tl komijn
1 tl oregano
1 tl gerookt paprikapoeder
1 tl lookpoeder
snufje cayennepeper
1 blik Jackfruit (550g), uit blik of bokaal
200g zwarte bonen, uit blik of bokaal
200g cashew, een paar uur geweekt in warm water
scheutje appelazijn
200g rode kool
2 wortelen
handje koriander
1/2 limoen
1/2 avocado
6 kleine maïs wraps
zout en zwarte peper
optioneel chilivlokken
olijfolie
RECEPT:
Gepekelde rode ui: snijd de ui in heel fijne ringen. Meng met de appelazijn en een snufje grof zout. Laat marineren.
Kruidenmengeling: Meng alle kruiden samen in een kommetje. Laat de jackfruit uitlekken en spoel af met koud water. Breek in kleinere stukjes en draden met je handen. Verhit een scheutje olie in een (wok)pan op middelhoog vuur. Schep de pulled jackfruit erin en voeg de kruidenmengeling en een scheut water toe. Laat even pruttelen, roer regelmatig en voeg indien nodig nog een scheut water toe zodat de jackfruit niet uitdroogt. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en zwarte peper. Meng de zwarte bonen (uitgelekt) eronder.
Cashew zure room: giet ondertussen de geweekte cashewnoten af en blend samen met de appelazijn, een scheutje water en zeezout tot een gladde, dikke saus. (hoe langer je de cashewnoten laat weken, hoe beter.) Proef en kruid met zwarte peper en chilivlokken.
Koolsalade: Pers de helft van de limoen en snijd de andere helft in partjes. Snijd of rasp de rode kool en wortel heel fijn. Hak de koriander fijn (hou een paar blaadjes apart voor de afwerking). Schik de rode kool, wortel, koriander in een kom en besprenkel met limoensap, een snufje grof zout en zwarte peper. Hussel en masseer met je handen om de ingrediënten te combineren en de kool zachter te maken. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en zwarte peper.
Snijd de avocado in fijne reepjes.
Verwarm de maïs wraps in een droge, warme pan of rechtstreeks op het gasvuur.
Vul de maïs wraps met de koolsalade, pulled jackfruit, avocado reepjes en werk af met de gepekelde rode ui en koriander. Serveer met de cashew zure room. Deze mag je eten met je handen :) Smakelijk!
Tips:
- Ik koop altijd bio wortel en schil deze nooit. Enkel goed wassen is dan genoeg.
- gepekelde ui kan je even bewaren in de koelkast: Plaats in een glazen (confituur)pot met deksel 1/2 appelazijn en 1/2 water tot de rode ui net onder staat. Bewaar in de koelkast. Lekker op salades, belegde boterham, …