Smoothies

Ik ben fan van smoothies, als ontbijt of na het sporten. Het gemak waarmee je ze kunt bereiden is slechts een van de vele voordelen maar het biedt ook eindeloze mogelijkheden en variaties. Voeg een banaan en een beetje extra hennep poeder toe na het sporten, en je hebt de perfecte post-workout snack. En als je geen amandelmelk hebt, is kokosmelk een geweldig alternatief. Er zijn werkelijk geen grenzen of regels als het op smoothies aankomt.

Er zijn wel een aantal zaken waar je best op let als je voor een voedzame smoothie wil gaan:

  • Fruit: Fruit vormt de kern van elke smoothie. Kies één of twee soorten fruit en combineer altijd met groenten om te voorkomen dat je smoothie meer op een suikerdrankje gaat lijken. Wil je een dikkere consistentie? Gebruik dan bevroren fruit. Bevroren bananen zijn vooral geweldig om je smoothie heerlijk romig te maken.

  • Groenten: Ik voeg altijd een handvol groene bladgroenten toe. Bladgroenten zitten boordevol vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Maar zelfs bevroren bloemkool kan een verrassend lekkere toevoeging zijn aan je smoothie.

  • Eiwitten: Deze vormen de bouwstenen voor je lichaam, essentieel voor spierherstel en opbouw, en ze zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel. Voeg altijd wat noten(melk), notenpasta, yoghurt, zaden of eiwitpoeder toe aan je smoothie.

  • Vetten: Voeg gezonde vetten toe voor een langdurig verzadigd gevoel en verminderde behoefte aan zoetigheid. Denk aan avocado, lijnzaad, chiazaad of notenpasta.

  • Vloeistof: Voeg vloeistof toe om je smoothie te laten mengen tot de gewenste consistentie. Denk aan amandelmelk, kokosmelk (vetten), havermelk.

  • Extra's: Je kunt altijd nog extra kruiden of smaakmakers toevoegen die een specifieke functie hebben voor je lichaam, of gewoon om de smaak te versterken. Denk aan spirulina, kurkuma, gember, munt. Ik voeg vaak ook soms adaptogenen toe, zoals ashwaganda of maca, voor extra voordelen.


Wat zijn adaptogenen?
In de Chinese en Ayurvedische geneeskunde worden adaptogenen al eeuwenlang gebruikt. Adaptogenen zijn kruiden en andere stoffen die de (hormoon)balans in je lichaam herstellen en op die manier fysieke en geestelijke stressreacties kunnen verminderen. Ze helpen je lichaam zich aan te passen aan bepaalde stressoren, zodat alles weer meer in balans komt.

Ashwaganda: speelt een belangrijke rol binnen de ayurveda en wordt wel ‘koninklijk kruid’ genoemd. Deze adaptogeen helpt je lichaam om zich aan te passen aan stressituaties door het reguleren van de cortisolproductie, bevordert je gemoedstoestand en zorgt voor rust.

Maca: De macawortel groeit in extreme weersomstandigheden in het Andesgebergte in Peru. Die omstandigheden zorgen ervoor dat Maca een heel groot aanpassingsvermogen heeft. Je kunt het gebruiken ter vermindering van overgangsklachten of het ondersteunen van je cyclus. Het kan ook je libido vergroten en zorgt voor meer energie. Maca heeft een hele hoge voedingswaarde: er zitten onder andere veel goed opneembare vitaminen, antioxidanten en mineralen (vooral ijzer) in.

smoothie - recept ontwikkeling - food styling - gezondheid

ONTBIJT SMOOTHIE (1p)

INGREDIËNTEN:

  • 1 dadel, geweekt in water

  • 20g gebroken lijnzaad

  • 20g (hele) havervlokken

  • 80g bosbessen, diepvries

  • 1/2 banaan, bevroren

  • handje spinazie of boerenkool

  • 1 cm gember

  • 200 ml amandelmelk ongezoet

  • Afwerking optioneel: bosbessen, amandelpasta, kokosvezels

BEREIDINGSWIJZE:

  1. Snijd de dadel open, verwijder de pit en laat minimaal 1 uur weken in water.

  2. Doe de geweekte dadel samen met alle andere ingrediënten in een blender en laat 30 seconden op vol vermogen draaien.

  3. Schraap tussendoor de zijkanten bij en mix tot de smoothie mooi romig is.

  4. Giet in een glas en werk af met extra bessen, kokosvezels of amandelpasta.

Previous
Previous

Butternut spelt risotto met crispy salie

Next
Next

Happy Pancake Day!